Säärilihakset
Sääriluun sisäpuolella oleva kipu sääriluun etuosassa johtuu usein säärilihasta. Se on yleinen ongelma urheilijoille ja kuntoilijoille. Sääriluu on jaettu neljään lihasosastoon, ja jokaisessa lihasosastossa on lihaksen ympärillä luukalvo, joka voi tulehtua raskaassa kuormituksessa tai jalkaterän lisääntyneessä pronaatiossa. Sääriluu on usein kipeä liikunnan aikana, ja sääriluun sisäpuolella on paikallinen kipu, joka usein lievittyy levossa, mutta palaa usein uudelleen raskaamman liikunnan yhteydessä.
Parhaiten myyvä tuotteemme
Sääriluun nilkka
Sääriluu on yleinen ongelma, joka liittyy alaraajan kipuun ja rasitukseen liittyviin ongelmiin. Ongelmat johtuvat usein ylikuntoharjoittelusta tai säännöllisestä pinnan vaihtamisesta sisätiloista asfalttiin ja pehmeämmille pinnoille esimerkiksi metsässä. Ongelmatilanteissa on tärkeää, että käytössä on asianmukaiset lämmittely- ja toiminnalliset varusteet, jotka on sovitettu toimintaan, ongelmana voi olla esimerkiksi lämmittely sisäkengillä ulkona, koska kenkiä ei ole suunniteltu kovemmille pinnoille ja yksitoikkoiselle juoksulle. Säärilihasten kohdalla on usein ratkaisevaa selvittää, mikä voi olla ongelmien perimmäinen syy. Ongelmien kehittymisen syyn selvittäminen luo pohjan sääriluun nilkkojen hoitoon tähtäävälle lähestymistavalle. Jos syy liittyy yliharjoitteluun, jalkaterän asentoon, anatomisiin olosuhteisiin tai varusteisiin, ratkaisu on sen mukainen.
Ongelma on usein kivulias sääriluun sisäpuolella, ja siihen liittyy usein paikallista kipua, lisääntynyttä lämpöä ja joissakin tapauksissa turvotusta paikallisesti säären alaosassa. Kipu lisääntyy aktiivisuuden myötä, ja alue voi muuttua ongelmien myötä araksi. Sääriluun vaivoihin liittyvät ongelmat voivat olla vaihtelevia, ja niihin voi liittyä parempia ja huonompia jaksoja.
Ongelmat voivat johtua useista tekijöistä, mutta usein ongelmien kehittymistä edistävä tekijä on kuormitusmallin muuttuminen, kuten liikunnan määrän tai intensiteetin lisääntyminen lyhyistä harjoitusjaksoista pidempiin. Säärilihakset ovat yleinen ja usein esiintyvä ongelma juoksijoilla, jotka lisäävät nopeasti harjoitusmäärää tai harjoituksen kestoa.
On myös muita anatomisia tai varusteisiin liittyviä tekijöitä, jotka yhdessä lisääntyneen harjoittelumäärän kanssa voivat aiheuttaa ongelmia.
Tekijät, jotka vaikuttavat
Anatomiset tekijät liittyvät usein jalkaterään ja jalkaterän asentoon suhteessa alaraajoihin. Jalkaterän liikettä kuormituksen alaisena kutsutaan pronaatioksi tai supinaatioksi. Jonkinasteinen pronaatio on täysin normaalia ja kuuluu jalkaterään, ja alaraajan normaali iskunvaimennus jalkaterässä on kaksi usein suoraa anatomista tekijää, jotka vaikuttavat suoraan alaraajan kuormitusmalliin. Jalkaterän pronaatio- tai supinaatio-ongelmissa. Jos esiintyy pronaatiota (sisäänpäin suuntautuvaa kulmaa) tai supinaatiota (ulospäin suuntautuvaa kulmaa), syntyy lisääntynyt poikkeava kulma (virheasento) jalkaterästä ylöspäin sääriin. Pronaatiosuuntaus, joka aiheuttaa jalkaterän lisääntyneen sisäänpäin suuntautuvan kulman, jolloin syntyy käsitys, että jalkaterä vajoaa sisäänpäin, ja juuri niin se tekeekin. Lisääntynyt virheasento luo näin ollen epänormaalin liikkeen säären alaosaan, mikä voi olla syynä kehitykseen. Sama periaate pätee supinaatioon, joka, toisin kuin pronaatio, aiheuttaa lisääntyneen kuormituksen jalkaterän ulkopinnalle.
Monissa tapauksissa syy voimakkaampaan pronaatioon, jota kutsutaan ylipronaatioksi, liittyy suoraan jalkaterän anatomisiin olosuhteisiin, ja taipumus ylipronaatioon on suurempi jalkaterässä, johon liittyy matala tai litteä jalkaholvi. Vastaavasti korkea jalkaholvi luo jäykän jalkaterän, jolla on suurempi taipumus alipronaatioon, jota tavallisesti kutsutaan jalkaterän supinaatioksi.
Jos jalkaterässä on osteomyeliittiin liittyvä virheasento, ylipronaatio tai supinaatio, virheasento voidaan kompensoida tehokkaasti pronaatio- tai supinaatiopohjallisella. Pohjalliset auttavat vähentämään virheasentoa, koska pohjallisiin on rakennettu kiiloja, jotka pyrkivät suorempaan askeleeseen kuormitusasennossa, mikä vähentää virheasentoa. Pronaation tai supinaation kompensaatio on yleensä tehokas tapa hoitaa säärilihaksia, jos anatomiset olosuhteet aiheuttavat lisääntynyttä virheasentoa jalkaterästä pitemmälle säären alaosaan.
Jos säärilihasten syy liittyy varusteisiin, kyseessä ovat aina anatomiset olosuhteet yhdessä puutteellisten varusteiden, kuten vähemmän tukevan kengän, kanssa.
Tässä tapauksessa varusteiden, eli lenkkikengän, on oltava riittävän vakaat, jotta ne stabiloivat ja tukevat jalkaa parhaalla mahdollisella tavalla. Lenkkikengän muotoilun olisi autettava ja edistettävä jalkaterän pronaation tai supinaation vähenemistä, jotta voitaisiin vähentää sääriluun nivelrikkoa suurelta osin aiheuttavaa virheasentoa. Osteomyeliitin hoitoon tarkoitetun räätälöidyn laitteen ja pronaatiopohjan yhdistelmä vähentää jalkaterän ja säären pronaatioliikkeitä, jolloin luiden välinen kitka vähenee suorana vaikutuksena. Riittävän vakaan mukautetun kengän ja kompensoivan pohjan yhdistelmä varmistaa, että kenkä vakauttaa jalkaterän ja pohjan, kun taas pohja vakauttaa jalkaterän kengässä.
Ongelmatilanteissa on myös mahdollista yhdistää jalkaterän vakaus ja lihaksia stabiloivat, kompressiota antavat tuotteet. Alaraajojen vasikkasuoja on esimerkki kompression ja lihasten vakauden lisäämisestä, ja sillä on usein suora kipua lievittävä vaikutus. Vasikkasuojus edistää alaraajan paikallista kompressiota ja lisää samalla alaraajan lihasten lämpenemistä, jolloin lihakset ja lihaskalvot lämpenevät tehokkaammin. Vasarasuojukset estävät myös kylmempinä vuodenaikoina tapahtuvan toiminnan aikana tapahtuvaa jäähtymistä, mikä usein lisää ongelmia.
Ennaltaehkäisevät toimenpiteet
Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä on useita, ja kenkien valinta on yksi tärkeimmistä tekijöistä kivuttoman arjen kannalta. Aloita aktiviteetti vähitellen ja varmista, että vältät sääriluun liikakuormituksen riskin kontrolloimalla aikaa, intensiteettiä ja taajuutta sekä lisäämällä vähitellen kuormitusta ja harjoittelua.
Jos säärilihasongelmat ovat laajoja, vaihtoehtoiset harjoitteluvaihtoehdot ovat yleensä hyviä, pelkän juoksun sijaan muita kuntoa ja voimaa kehittäviä harjoitteluelementtejä voi olla hyvä vuorotella.